top of page

Ti-a placut Interstellar? Vezi 12 dintre cele mai bune filme despre explorarea spatiului!

Conform Wikipedia, spatiul este masura tridimensionala nemarginita in care obiectele si evenimentele au pozitie si directie relativa. Insa acest articol nu este despre definitii tehnice sau cum a fost creat universul, ci despre povestile din jurul unui concept despre care nu cunoastem foarte multe lucruri.

Fie ca vorbim despre aselenizari, amartizari (de asta nu cred ca stiati, termenul este similar cu aselenizare, doar ca se refera la aterizarea pe Marte) sau pur si simplu dezastre/chestii care pot merge prost in interiorul capsulei care calatoreste prin spatiu, filmele despre spatiul cosmic ne-au fascinat dintotdeauna.


Asadar, fara sa ne mai lungim, sa incepem zic.



1. 2001: A Space Odyssey (1968) - IMDB 8.3


Castigator al unui premiu Oscar pentru efecte speciale, nominalizat si castigator al altor 12 premii.


Un film fantastic, regizat de celebrul regizor Stanley Kubrick. Un film care desi este foarte vechi, nu trebuie ratat.

Povestea: Dupa ce a descoperit un artefact misterios ingropat sub suprafata lunii, o nava spatiala este trimisa catre Jupiter pentru a-si gasi originile - o nava spatiala condusa de doi oameni si supercomputerul H.A.L. 9000.



2. Alien (1979) - IMDB 8.5


Echipajul unei nave spatiale comerciale intalneste o forma de viata extraterestra mortala, in timpul investigarii unei transmisii necunoscute.


Este filmul de care mi-a fost frica o buna parte a copilariei mele. Este filmul care m-a fascinat si care m-a facut sa o tin minte pe Sigourney Weaver - pur si simplu, anumite imagini din film mi-au ramas intiparite pe retina. Concluzia: nu lasati odraslele sub 16-18 ani sa se uite la acest film :)



3. The right stuff (1983) - IMDB 7.8


Filmul prezinta dezvoltarea programului spatial al SUA de la ruperea barierei sunetului pana la selectia astronautilor Mercury 7, dintr-un grup de piloti, avand o abordare mai simpla decat au preferat inginerii mai precauti ai programului.



4. Aliens (1983) - IMDB 8.4


Sigourney Weaver is back!


"There are some places in the universe you don't go alone."


Au trecut 57 de ani de cand a supravietuit unui atac apocaliptic la bordul navei sale spatiale. Ripley (Sigourney Weaver) se trezeste din hiper-somn si incearca sa avertizeze pe toata lumea despre pradatorii extraterestrii.




5. District 9 (2009) - IMDB 7.9


4 nominalizari la Oscar (inclusiv pentru cel mai bun film).


Filmul povesteste despre un viitor in care o specie extraterestra locuieste alaturi de oameni pe Pamant. Folosind xenofobia pe care oamenii o manifesta impotriva extraterestrilor ca o alegorie a rasismului / segregatiei sociale din Africa de Sud, filmul transforma farmecul contactului intre specii intr-o critica aprinsa a afacerilor contemporane. Desi nu este neaparat despre explorarea planetelor, este un film excelent pe care nu trebuie sa-l ratati.



6. Moon (2009) - IMDB 7.8


Multe filme SF au decoruri grandioase, efecte speciale impresionante si eroi curajosi. Altele folosesc contextul SF pentru a explora conditia si rezistenta umana. Ei bine, Moon se afla in a doua categorie - mai exact, cea in care astronautul Sam Rockwell lucreaza ca miner de heliu pe partea indepartata a Lunii, rupt de contactul uman vreme de trei ani. Cand incepe sa sufere halucinatii, nici macar voi nu veti mai face diferenta intre real si imaginar.



7. Gravity (2013) - IMDB 7.7


Un film care a castigat 7 Oscaruri.


Din punctul meu de vedere, Gravity este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut. Si unul dintre cele mai bune referitoare la tema subiectului din prezentul articol.


Culmea e ca mie nu-mi place mai deloc de Sandra Bullock - dar in acest film joaca magistral.



Povestea: Doi astronauti lucreaza impreuna pentru a supravietui dupa ce un accident i-a lasat blocati in spatiu.



8. Interstellar (2014) - IMDB 8.6


Probabil cel mai bun film realizat vreodata despre explorarea spatiului. Probabil.


Regizorul Christopher Nolan este cunoscut pentru realizarea genului de filme care provoaca si captiveaza in acelasi timp spectatorul, iar Interstellar este o capodopera in acest sens.

Intr-un viitor nu foarte indepartat, omenirea sufera efectele pe scara larga ale schimbarilor climatice. Abandonarea Pamantului este singura speranta, iar cand o gaura de vierme misterioasa se deschide in sistemul solar, o echipa curajoasa calatoreste prin ea.

Distributia este si ea la rang de mare arta cu actori precum Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain si Michael Caine in rolurile principale.



9. The Martian (2015) - IMDB 8.0


Un film care a fost nominalizat la nu mai putin de 200 de premii, dintre care 7 Oscaruri! Nu a castigat niciun Oscar, dar a adus regizorului Ridley Scott 40 de premii.


Matt Damon face un rol extraordinar - emotia si sentimentele de teama, bucurie si furie pe care le transmite sunt incredibile.


Povestea: Un astronaut ramane blocat pe Marte dupa ce echipa sa il presupune mort si trebuie sa se bazeze pe ingeniozitatea lui pentru a gasi o modalitate de a semnala Pamantului ca este inca viata.



10. Arrival (2016) - IMDB 7.9



Desi nu este neaparat un film despre explorare spatiala, este filmul care pe noi ne-a convins ca Amy Adams este o actrita demna de cele 6 nominalizari la Oscar primite pana in prezent.

Povestea: Un lingvist lucreaza cu armata pentru a comunica cu forme de viata extraterestre dupa ce 12 nave spatiale misterioase apar in intreaga lume.



11. First Man (2018) - IMDB 7.3


O privire asupra vietii astronautului, Neil Armstrong, si asupra legendarei misiuni spatiale care l-a determinat sa devina primul om care a pasit pe luna in data de 20 Iulie 1969. Un rol excelent din partea lui Ryan Gosling.




12. Ad Astra (2019) - IMDB 6.5


In Ad Astra, regizorul James Gray si-a propus sa prezinte o descriere realista a calatoriilor in spatiu, punand in opera viziunea sa despre calatoriile interplanetare. Filmul spune povestea unui astronaut (Brad Pitt) care isi propune să descopere adevărul despre tatăl sau disparut in urma cu multi ani in cadrul altei expeditii galactice. Dar planurile nu se potrivesc totdeauna cu realitatea.



Vizionare placuta!


31.175 afișări0 comentarii

Comentarios


Film sau Serial?

bottom of page